HJERTESAKER

Alt du gjør i ditt daglige liv har innvirkning på planeten, fra maten du spiser til bilen du kjører. Dette betyr ikke at du bare skal spise grønnsaker og begynne å sykle overalt. Du kan prøve å konsumere mindre kjøtt, gjør det heller til noe man spiser på spesielle anledninger, og bare kjøre når det er nødvendig. Det er små endringer som disse som kan hjelpe deg med å redusere miljøpåvirkningen.

Hva betyr egentlig bærekraft? Bærekraft sin definisjon er; “utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov” (kilde). Altså, det betyr så enkelt som at vi kan gjøre samme ting (f.eks. produksjonsmetode) om og om igjen til evig tid.

Hva er bærekraftig livstil?

Bærekraftig livsstil innebærer å redusere mengden av jordens ressurser du bruker for å beskytte den. Det er flere måter du kan gjøre dette på, inkludert å begrense mengden energi du bruker, bruke miljøvennlige produkter og endre kostholdet ditt. I et nøtteskall, for å leve en bærekraftig livsstil, bør du prøve å ha så liten innvirkning på jorden som mulig, mens du også prøver å erstatte ressursene du bruker. For å sikre gode levekår for nåværende og fremtidige generasjoner må hver enkelt forbruker endre livsstil. Det innebærer å minske ressursbruken, miljøødeleggelsen og klimautslippene som et samfunn og som enkeltperson. På sikt vil dette føre til økonomisk vekst, begrense klimaendringer og øke livskvaliteten til alle mennesker på jorda. 

Hvorfor er det viktig å leve bærekraftig?

FN's bærekrafts mål er det vi må strekke oss etter å få til, men disse kan være litt ulne og vanskelig å bruke i praksis. Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden. For eksempel går en tredjedel av maten som blir produsert bort, uten å bli spist. For øyeblikket produserer vi ressurser, bruker energi og skaper avfall i en hastighet som ikke er bærekraftig. Dette fører til miljøspørsmål, som forurensning og klimaendringer, som forårsaker skade på miljø, dyreliv og mennesker. Ved å gjøre noen små endringer i livsstilen din, kan du redusere karbonavtrykket ditt og bidra til å takle disse problemene. 

Her kan du se utslippene til hele land, interessant ikke sant?

Hvordan leve en mer bærekraftig livsstil?

Hvis du vil leve en mer bærekraftig livsstil, men ikke vet hvordan, kan du prøve å følge noen av disse tipsene:

1. Spar energi

Ved å bruke mindre energi kan du bidra til å redusere karbonutslipp. Det er flere måter du kan spare energi hjemme, inkludert å slå av standby-apparater, skru av varmen og heng klærne til tørk i stedet for å bruke en tørketrommel. Ikke la lyset stå på i rom du ikke er, ikke la vannet renne når du pusser tennene og ha energibesparende apparater eller lys. 

 

2. Spis mindre kjøtt

Produksjon av kjøtt er en av de største bidragsyterne til klimaendringer og forurensning av landskap og vannveier. Ved å spise mindre av det, kan du bidra til å redusere innvirkningen kjøttindustrien har på jorden.Kjøttproduksjon, og spesielt storfekjøtt er ekstremt ressursintensivt. Kjøtt fra storfe har opp til 8 ganger så mye utslipp som kjøtt fra svin og kylling, men å kutte det helt ut er enda mer effektivt. 

3. Bruk gjenbrukbare alternativer

Engangsprodukter, særlig plastprodukter, har en tendens til å havne på søppelfylling og i havet og forårsake skade på dyrelivet og miljøet. Forhindre dette ved å velge å bruke gjenbrukbare og miljøvennlige alternativer i stedet. Samt plast kan ikke alltid resirkuleres, slik at det er bedre å benytte seg av andre alternativer. Plast burde brukes til gjenstander som skal vare over mange, mange år, da dette ikke nedbrytes og er så slitesterkt - ikke til engangsbruk. 

Ta en titt på denne listen over miljøvennlige alternativer for produkter du bruker hver dag.

4. Gå papirløs

For å unngå å kaste bort papir, velger du å motta brev via e-post og bare skrive ut dokumenter om nødvendig. Du kan også be butikker om å sende deg kvitteringen din i stedet for å skrive den ut. 

5. Bruk fornybar energi

Hvis det er mulig, bør du vurdere å drive huset ditt ved hjelp av fornybar energi for å redusere mengden karbonutslipp du produserer. Hvis du bytter ut din bensin- eller dieseldrevne bil med en elektrisk bil, vil det også bidra til å oppnå dette! Sette opp solcellepanel er en god ekstern strømkilde.

6. Resirkuler og gjenbruk

Forsikre deg om at du resirkulerer ved å legge søpla i riktig søppel. Prøv også å gjenbruke produkter og gjenstander så mange ganger som mulig før du kaster dem for å redusere avfall. Her en liste over mange bærekraftige merker, om du må kjøpe nytt.

7. Dyrk egen mat

Ved å dyrke din egen urter og grønnsaker kan du forsikre deg om at du ikke bruker plantevernmidler som vil bidra til vann- og luftforurensning. Dette vil også bidra til å redusere mengden fossile brensler som brukes til å transportere produkter til supermarkeder. Dette gjør jeg selv inne i Oslo, og både ute og inne i Gjøvik. Det er veldig gøy å se at det gror, men det som er det beste er at det du dyrker selv smaker bedre. Ikke bare fordi du har gjort alt arbeidet, men mye av næringsstoffene blir også borte under transport og lagring av grønnsaker.

8. Doner ubrukte gjenstander

Hvis du ikke bruker et produkt eller et klesplagg lenger, kan du gi det til en veldedighet eller noen du kjenner vil bruke det for å redusere avfall. Jeg har arvet sikkert 80 % av hele garderoben min av mamma, min søster eller venner.

9. Spar vann

Du kan spare vann i og rundt hjemmet ditt ved å gjøre en rekke små endringer. Ikke ta bad i badekar, i hvert fall ikke ofte. Fyll opp både oppvaskmaskin og vaksmaskin, ikke vask unødvendig. 

10. Kjøp rettferdige produkter

Når et produkt er Fairtrade-sertifisert, betyr det at det er produsert av et selskap som er forpliktet til bærekraftig produksjon. Hold øye med Fairtrade-merket på emballasjen til produktene du kjøper.

11. Kjør mindre bil

Gå eller sykle til destinasjonen din i stedet for å kjøre hvis den er nær nok - det er bedre for miljøet og helsen din. Å bruke offentlig transport er en annen god måte å redusere klimagassutslippene på.
Følgende prioriteringsliste:

  1. Bruk sykkel eller gå hvis du kan

  2. Kjør kollektivt

  3. Hvis du må bruke bil og bor i nærheten av bildelings-tjenester, bruk de, eller samkjør med andre du kjenner.

  4. Vurderer du å bytte bil så bytt til elbil.

12. Ikke kast bort mat

Hvis du har rester, ikke kast dem. Lagre dem til lunsj eller mellommåltider dagen etter, eller til og med fryse dem. Imidlertid, hvis det ikke går, bruk dem til å lage kompost. Lær hvordan du gjør restene dine til kompost ved å følge denne nyttige veiledningen.

13. Bruk bærekraftige klær

Moteindustrien er en av de viktigste forurensende næringene i verden. For å redusere innvirkningen denne industrien har på planeten, kan du kjøpe mer av klærne dine fra bruktbutikker og bærekraftige klesbutikker. Viktigst av alt, ikke kjøp noe du ikke trenger. 

14. Bruk miljøvennlige rengjøringsprodukter

Noen rengjøringsprodukter inneholder kjemikalier som kan være skadelige for miljøet. Ved å forplikte deg til å bruke grønne / miljøvennlige rengjøringsprodukter, kan du bidra til å forhindre at disse kjemikaliene påvirker jorden negativt. Her er to miljøvennlige rengjøringsprodukter du kan prøve.

Bærekraft